AJANKOHTAISTA

26.4.2019
JÄÄHDYTYSLAITTEILLA JA ILMALÄMPÖPUMPUILLA ENNÄTYSSUURI KYSYNTÄ

Alkanut kevät on käynnistynyt jäähdytys- ja ilmalämpöpumppualalla ennätyssuurella kysynnällä. Kesän 2018 pitkä hellejakso aiheutti sen, että lähes kaikki jäähdytyskoneet loppuivat Suomesta. Kysyntä on jatkunut vilkkaana koko talven ylitse ja keväällä kiihtynyt entisestään.

Kevään vilkas kysyntä on aiheuttanut sen, että joistakin lämpöpumppumalleista on ollut jo ajoittaista pulaa, toteaa Satatech Talotekniikka Oy:n Mika Siivonen.

- Vaikka olemme varautuneet alkavaan vuoteen kasvattamalla tuplasti varastoamme ja tilausmäärää, niin sekään ei tunnu riittävän. Myös maahantuojilla on jo ajoittaisia toimitusvaikeuksia, Siivonen toteaa.

Jäähdytyslaitteiden ja lämpöpumppujen maahantuojat ovatkin jo varoittaneet, että tuotteet saattavat loppua hyvinkin nopeasti, jos kysyntä jatkuu samana.

- Kevään ensimmäiset lämpimät päivät ovat saaneet ihmiset liikkeelle entistä vilkkaammin, sanoo Siivonen.

LISÄÄ RESURSSEJA JÄÄHDYTYSOSASTOLLE 

Satatech Talotekniikka Oy on varautunut tulevaan kesään lisäämällä henkilöresursseja jäähdytysosastolle.

- Viime kesänä jäähdytysosasto sai tehdä pitkää päivää eikä tilanne tuntunut talvellakaan rauhoittuvan, toteaa Satatechin Jukka Otamo. 

Tämän vuoksi olemme saaneet lisävahvistusta jäähdytyspuolelle, jotta pystymme vastaamaan kysyntään sekä hoitamaan kriittiset kohteet jatkossakin heti hälytyksen tullen. Jäähdytysala vaatii myös erikoisosaamista eikä kouluttautuminen alalle käy hetkessä, joten osaavasta työvoimasta on pulaa, sanoo Otamo.

KYLMÄAINETILANNE HUOLESTUTTAA KYLMÄALAA

Kylmäala seuraa mielenkiinnolla Euroopan kylmäainetilannetta. EU:n asetuksien ja määräysten mukaan joidenkin kylmäaineiden saatavuutta ja käyttöä on rajoitettu ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tämän vuoksi viime kesänäkin kylmäaineiden tuontirajoitukset täyttyivät joidenkin kylmäaineiden osalta. Kylmäaineiden rajallisen määrän seurauksena, myös hinnat nousivat viime kesänä rajusti.

Suosittelemmekin, että laitteet huolletaan nyt keväällä, jotta kesällä vältytään yllätyksiltä.